Rólunk írták

 
Egy baráti tárasággal tervezett hétvégén volt részem megnézni és kipróbálni a gépeket Tiszakeszin. Örülök, hogy nem maradt ki az életemből az, amit eddig csak filmekben, képeken láthattam.

Megérkezés, oktatás és kis ismerkedést követően került sor gépek kipróbálására.
Elsőként a lánctalpassal hajtottam egy fél órát árkon, bokron át. Míg meg nem szoktam a kormánykezelést kicsit furcsa volt, de 5 perc után már ment minden. Végig ott dübörgött mellettem a 6 hengeres soros motor. A motorzajon kívül csak a lánctalp zörgését hallottam. Mást nem. Alig láttam ki belőle, de tudtam, bármi kerül elém, nem lehet akadály. A kisebb fákat sem kerültem ki, egyszerűen áthajtottam rajtuk. Dolgoztam két kézzel és két lábbal kuplung, gáz, jobb, bal kormány, váltás stb.

Vízbe érve kissé furcsa, hogy derékmagasság alatt kint folyik a Tisza. Tőle egy bezárt gumitömítéssel biztosított üvegablakos ajtó véd meg minket. Elől a hullámterelő lemez és a zárható, billenthető szélvédő megakadályozza a víz beömlését az arcomba. Itt már 5 percnél több idő kellett míg megszoktam, hogy derékig ülök a Tisza vízszintje alatt és vadul tekerem a kormányt, mozgatva a kormánylapátokat. Két-három kar megfelelő helyzetbe hozását követően már hajókázunk a Tisza közepén. Akár horgászni is tudtam volna, ha nálam a pecabotom. Partra érve megkönnyebbülten vizslattam körbe a testet – ez tényleg nem süllyedt el.

Átülve a Krazra mindent madártávlatból látva, teljesen más élmény tör rá az emberre.
A böszme nagy gumikkal mindet beletapostam magam előtt a földbe és a sárba, ami elém került. Itt inkább kézzel kell megdolgozni az előrejutásért. Igaz azt mindkettővel egyszerre, mert ugyan szervós a gép, de alapjáraton egy ipszilon igencsak megfogja a kerekeket.

Elakadni lehetetlen egy elől-hátul csörlőzhető megoldással. Nincs lehetetlen, csak találni kell egy masszív fát amihez kikötjük a kötelet, aztán még egy sikeres kapcsolás és kirepül a sárból vontatmány.
Mindent összegezve őrület amit ezekkel a korábban már szétvágásra ítélt, az olvasztó szájából megmentett gépekkel itt lehet művelni.